Sejarah Tentang KekKek yang diperbuat daripada pelbagai kombinasi tepung halus, beberapa bentuk lelemak, pemanis, telur, susu, ejen penaik, dan perasa. Terdapat beribu-ribu resipi kek (ada yang seperti roti dan beberapa kaya dan menghuraikan) dan ramai yang berkurun lamanya. Membuat kek ada lagi prosedur yang rumit.

Orang primitif mula membuat kek tidak lama selepas mereka berjaya menemui tepung. Zaman pertengahan di England, kek yang telah diterangkan dalam penulisan bukanlah kek dalam erti kata konvensional. Kek tersebut digambarkan sebagai makanan manis berasaskan tepung seperti yang berlawanan dengan perihal roti, iaitu hanya makanan berasaskan tepung tanpa pemanis.

Roti dan kek adalah perkataan yang agak saling ditukar ganti dengan "kek" istilah yang digunakan untuk roti yang lebih kecil. Contoh-contoh terawal ditemui di kalangan mayat kampung-kampung Neolitik di mana ahli-ahli arkeologi menemui kek mudah yang dibuat daripada bijirin dihancurkan, lembab, dipadatkan dan mungkin dimasak atas batu panas. Versi kek pada awalnya boleh jadi oatcakes, walaupun mungkin sekarang kita hanya memanggilnya sebagai biskut.

Kek dipanggil "plakous" oleh orang Yunani, dari perkataan "flat." Kek ini adalah biasanya gabungan kacang dan madu. Mereka juga mempunyai suatu kek yang dipanggil "ketepuan," iaitu kek berat rata.
Semasa Zaman Rom, nama untuk kek (berasal daripada istilah Yunani) menjadi "plasenta." Mereka juga dikenali sebagai "libum" oleh orang-orang Rom, dan digunakan terutamanya sebagai persembahan kepada tuhan-tuhan mereka.Plasenta adalah lebih seperti kek keju, dibakar pada asas pastri, atau kadang-kadang di dalam kes pastri.

Istilah "roti" dan "kek" menjadi saling bertukar dari tahun ke tahun.Perkataan-perkataan itu sendiri yang berasal dari Saxon Anglo, dan kemungkinan bahawa istilah kek telah digunakan untuk roti yang lebih kecil.Kek biasanya dibakar untuk majlis-majlis tertentu kerana mereka dibuat dengan bahan-bahan terbaik dan paling mahal yang ada untuk memasak.Semakin anda kaya , semakin besar kemungkinan anda mungkin memakan kek secara lebih kerap. 

Kek telah dianggap sebagai simbol kesejahteraan oleh tukang masak Amerika yang awal di pantai timur, dengan masing-masing daerah negara yang mempunyai kegemaran mereka sendiri.
Menjelang awal abad ke-19, kerana Revolusi Perindustrian, bahan-bahan penaik menjadi lebih murah dan mudah didapati kerana pengeluaran besar-besaran dan kereta api. Agen penaik moden, seperti baking soda dan baking powder dicipta.0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger news